Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

... τελικά θα τρέξεις ?

η μεγάλη απορία !!!!

ΝΑΙ!

Η μαγνητική έδιξε Οίδημα Μηριαιου Κόνδυλου, δηλ τραυματισμός του χονδρου. Ο πόνος ειναι απο τα υγρα του οιδήματος που κόβουν βόλτες στην περιοχή και δεν φεύγουν ευκολα.

Θα κάνω την Παρασκευή μια ενεση υαλουρονικου οξέος για να φύγουν τα συμπτώματα δηλ το υγρό και να τρέξω κανονικά την Κυριακή.

Το υαλουρονικό οξύ είναι μία βιολογική ουσία που φυσιολογικά βρίσκεται στις αρθρώσεις. Αποτελεί υλικό που "τρέφει" τον αρθρικό χόνδρο και επίσης, είναι μία μακροσκοπικά παχύρευστη ουσία που δρα ως λιπαντικό στην άρθρωση του ισχίου.

Ταυτοχρονα αρχιζω θεραπεια για αποκατασταση του χονδρου  με γλουκοσαμίνη (Donator)  γιατι ευτυχως ειναι σε αρκετα πρωιμη φαση ωστε να μην εξελιχθει σε χονδροπαθεια.


Η γλυκοζαμίνη είναι ένα αμινοξύ που παράγεται από τον οργανισμό (ενδογενώς) και βρίσκεται σε αφθονία κυρίως στους χόνδρους και στο αρθρικό υγρό. Στην πραγματικότητα είναι ένας πρόδρομος των γλυκοσαμινογλυκανών (GAGs) μορίων που χάρις στη χαμηλή τους συμπύκνωση θεωρούνται μόρια ιδανικά για τη σύσταση του συνδετικού ιστού. Η λήψη γλυκοζαμίνης βοηθά τον οργανισμό να αναδομήσει κολλαγόνο και να παράγει πρωτεϊνογλυκόζη, στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ανάπλαση των κατεστραμμένων χόνδρων των αρθρώσεων, ενώ την ίδια στιγμή ενισχύει την παραγωγή του αρθρικού υγρού. Επίσης, η γλυκοζαμίνη έχει ένα επιπλέον ρόλο που είναι η ικανότητά της στο να αναστέλλει τη δράση των ενζύμων που καταστρέφουν το χόνδρο, όπως είναι η κολλαγενάση και η φωσφολιπάση Α2. Τα μόρια του κολλαγόνου είναι σχετικά μεγάλα και έχουν την ικανότητα να κατακρατούν μεγάλες ποσότητες νερού, με αποτέλεσμα να έχουν εξαιρετική λιπαντική δράση και να απορροφούν τους κραδασμούς.



Επίσης ασκήσεις ενδυνάμωσης τετρακέφαλων και άλλων μυών για καλύτερη στήριξη των συνδέσμων, ξεκούραση μετά τον μαραθώνιο και σταδιακή επαναφορά στις προπονήσεις.

2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Μανώλη. Συγχαρητήρια για το blog σου, τώρα έτυχε να το δω!

    Μια φιλική συμβουλή: άσε για τώρα τον μαραθώνιο. Ένεση για να τρέξεις για ποιό λόγο; Είσαι επαγγελματίας και οι χορηγοί σε πιέζουν; Κάνουμε ότι κάνουμε για να περάσουμε καλά. Ίσως να κάνεις μεγαλύτερο κακό στο πόδι και στην ψυχολογία σου έτσι. Ξεκίνα θεραπεία, ενδυνάμωση τετρακεφάλων (το Α-Ω στο τρέξιμο) και βάλε στόχο την Κλασική φέτος. Αφού όπως λες ξεκίνησες συστηματικά το τρέξιμο τον Αύγουστο, μου ακούγεται πιο ρεαλιστικός στόχος. Όχι για 4,5 αλλά για 4 ώρες θα πας χαλαρά και κυρίως χωρίς το άγχος του τραυματισμού. Αγώνες μέχρι τότε από 10 μέχρι 30 χλμ έχει μπόλικους για προετοιμασία και "ψήσιμο" στην ψυχολογία και τακτική ενός αγώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τάκη ευχαριστώ!

    Η επιθυμίες μερικές φορές δεν έχουν λογική.

    Πάντως ο μαραθώνιος την Κυριακή ακυρώνεται, μαζί με όλα τα άλλα έχω και κρυολόγημα, σίγουρα δεν θα διασκεδάσω. Για την ακριβή συνέχεια θα το συζητήσω με τον γιατρό

    ΑπάντησηΔιαγραφή